TAKMIČENJE U DALJINSKOM JAHANJU „SPIRIT 2019“

Daljinsko jahanje

Konjički klub „SPIRIT“ iz Visokog je domaćin i organizator 1. kola KUP utrke u endurance/daljinskom jahanju na 20, 40 i 60 km. Utrka će se održati u Visokom u mjestu Lužnica 20.04.2019. godine.

Daljinsko jahanje (endurance ride) je konjički sport priznat od strane FEI(Federation Equestrian Internationale) i naziva se još i ultramaraton sa konjima, a sa etapama od 20-160 km u jednom danu, gdje se jahač i konj dovodi do krajnjih limita te je stoga veoma zanimljiva vrsta takmičenja za gledaoce.

Propozicije i organizacija se odvija u sklopu saveza konjičkih organizacija u FBiH, te ministarstvu civilnih poslova BiH i federalnom ministarstvu za sport i kulturu FBiH. U takmičenju učestvuje više od 10 klubova i individualnih uzgajivača gdje se očekuje 20 do 30 prvoklasnih grla.

daljinsko jahanje

Više o utrci

Kompletna utrka se odvija na području općine Visoko mjesto Lužnica gdje je i sjedište kluba "SPIRIT" i gdje je zahvaljujući članovima kluba postavljena zahtjevna staza kroz šumski ambijent sa raznim promjenama tempa za jahače a sve zbog same zanimljivosti utrke.

Kao što različiti muzičari stvaraju nove svjetove zajedno, zahvaljujući univerzalnim jezikom muzike, analogno - različiti ljudi mogu živjeti skladno i zajedno. Ujedinjeni u njihovim međusobnim razlikama, u toleranciji i suradnji, oni su u stanju stvoriti cijelu kulturu i civilizaciju, kao što su to učinili mnogo puta prije u istoriji. Svaki put nas jazzfest odvede u neke nove galaksije muzičkih prostranstava iz kojih nikada dobrovoljno ne želimo da se vratimo.

endurance riding

Izgled staze

Prvo takmičenje ove sezone bit će održano u organizaciji konjičkog kluba “Spirit” iz Visokog. Dužina staze je 60km (krug - 20km). Kvalifikacije - 20km i 40km. Predviđena brzina kretanja 12-15 km/h. Staza je: makadamski i šumski put, livada i asfalt. Optimalno vrijeme 6h, a maksimalno dozvoljeno vrijeme je 7 sati. Dozvoljeni maksimalni puls je 64 otkucaja u minuti. Takmičenje je otvorenog karaktera. Takmičenje /natjecanje će se održati u individualnoj konkurenciji ukoliko startuje najmanje 2 učesnika, u protivnom se neće održati. Takmičari koji nisu registrovani u Savezu za tekuću sezonu neće moći učestvovati na takmičenju.

PROPOZICIJE UTRKE

Program utrke "SPIRIT 2019"

Dužina staze 20 km 40 km 60 km

Datum: 20.04.2019. / Mjesto: Lužnica, Visoko / Vrijeme: 10:00h / Tip: Brdska / Distanca 60km

08:00h - 10:00h dolazak natjecatelja

10:00h - start utrke (20km 40km 60km) u mjestu Gornji Bogošići

15:00h - 16:00h proglašenje pobjednika

16:00h - Svečana večera

LUŽNICA VISOKO